Helt tilbage for mange mange år siden, skulle bagerne også holde fri på St. Derfor bagte de en masse hvede-tvebakker, dagen før, som man så kunne klare sig igennem en dag hvor bageren ikke var på arbejde
I denne uge fejrer vi på torsdag Store Bededagsaften ved at spise varmehveder eller hvedeknopper. Der findes mange opskrifter påhveder fx med og uden kardemomme, men fælles for dem alle er, at de skal flækkes og ristes, i ovnen eller på brødristeren og nydes med et godt lag tandsmør
Det kan da ikke passe, at der ikke er en hvede-opskrift på min blog, så det kommer der straks. De sidste par år har jeg eksperimenteret med lidt grovere udgaver af den klassiske hvede, efter opskrifter jeg ikke kan huske, men i år ville jeg have en helt almindelig, hvid hvede - det er så sjældent, at jeg får hvidt brød, så jeg syntes det var på tide
På fredag er det store bededag, og traditionen tror skal der spises varmehveder aftenen før. Men hold nu ferie hvor smager de bare godt, især hvis de lune, let ristede og så med smør på
Tirsdag fik jeg bagt hvedeknopper, så de er klar til i aften at blive flækket, ristet i oven og spist med smør og nylavet rababere og jordbær syltetøj - mums hvor jeg glæder mig
Traditions tro er det jo på torsdag vi skal nyde de varmehveder - en tradition lige efter mit hoved - lunt hvidt brød med smør, så kan det ikke blive bedre
Pigerne og jeg har her til aften taget forskud på glæderne og fået varmehveder til “dessert”. Hveder har jeg godt nok ikke selv bagt, men hjemmebagt er de dog