Bland ingredienserne til dit yndligsrugbrød i resten af surdejen og brug røremaskinen flittigt. Jeg opbevarede dejen i én af de der rørekander med hældelåg – på den måde fik dejen luft og gode bakterier, uden støv og dårlige bakterier
Vigtigst af alt, så er denne opskrift nem, og giver samtidig et lækkert brød - endda udensurdej, som åbenbart hverken vil eller kan finde ud af, at samarbejde med mig
- og nøøøjh hvor er det lækkert og nemtIkke nok med at det både er lækkert og nemt, så er det jo også et ganske sundt brød, hvilket er en væsentlig faktor i denne "kur og tortur" tid - og NEJ, jeg spiste ikke den flotte "rose" af smør der så fint er placeret ovenpå et par skiver af dette guddommelige lækre rugbrød på billedet ovenover, for jeg er jo på kur
Udgangspunktet for de her ølandshvedeboller medsurdej er det samme som verdens bedste surdejsbrød. Skorpen er måske blevet lidt kedelig, men stænk med lidt vand og så en tur i ovnen/på brødristeren og de er stadig en fornøjelse at spise – og ikke blot en sur pligt
Pynt med solsikkekerner lige før brødet sættes i ovnen. Kom rugkerner, hvedekerner, hørfrø, solsikkekerner og græskarkerner i en stor skål sammen med vandet og surdejen, og lad det stå i minimum 8 timer (sæt det evt. Forvarm ovnen til 175 grader (varmluftovn) og sæt brødebde ind på nederste rist i 70 minutter (temperaturen i midten af brødet skal være 95 grader). Tag brødet ud af formen og lad det hvile på en rist 3-4 timer før det serveres. Surdej 400 g
Som du kan læse her, er jeg i gang med et surdejseksperiment. Krævede felter er markeret med * Navn *. Desuden giver kartoffelmelsblandingen i hvidlig skorpe, der dagligt får mine alarmklokker til at bimle og bamle – indtil jeg atter konstaterer, at det ikke er mug… Fremgangsmåden, jeg baserede mit rugbrød udfra, antyder i øvrigt at brødet bedst opbevares i køleskab
brød, opskrift, rugbrød, surdej. (samme fremgangsmåde hver gang, beskrevet i opskriften på surdej). Det var min søde nabo, der sammenlignede smag, krumme og udseende af mit nyeste rugbrødmed et fra Lagkagehuset
Rugbrødet er nemlig bagt medsurdej på den gammeldags måde, og det kan nemt smages. Surdejen kan man få gratis enten hos Meyers, hvis man medbringer sin egen beholder, eller helt sikkert hos sin kollega, tante, ven, nabo, bedstemor eller en helt sjette
• Kom kernerne i blød i vand og surdej i min. Husk ikke at skære i brødet før det er kølet helt af. • kom dejen i en smurt rugbrødsform og lad det hæve 1 time igen. • bag nu brødet i 1 time på 180°Cog lad det køle lidt af på en rist. 2dl surdej (kan hentes gratis hos Meyers bageri, hvis du selv har beholder med)