Grovbrødmedsurdej, Tidsforbrug. Start med at blande vand, gær, salt og surdej. Sidst men ikke mindst anvender jeg også lidt lyst maltmel i, som man sagtens kan vælge at udelade, men det er med til at forbedre grovbrødets hæveevne og giver samtidig en god dyb smag til brødet
En surdej er faktisk ikke så besværlig at lave eller bage med, som man måske går rundt og tror. Surdejen får brødet til at hæve og blive luftigt på en helt anden måde end gær alene kan – bruger man dem sammen bliver resultatet et lækkert, luftigt brød der smager let syrligt, på den gode måde
Tilsæt ingredienserne fra den pågældende dag, og rør surdejen et par gange iløbet af dagen. Nu skulle surdejen gerne snart begynde at boble og dufte syrligt
Hæld surdejen i røremaskinen med en liter vand og udrør surdejen. Jeg opbevarede dejen i én af de der rørekander med hældelåg – på den måde fik dejen luft og gode bakterier, uden støv og dårlige bakterier
Lad det være sagt, det er ikke alle der har succes med deres surdej i første forsøg, men lad det ikke skræmme dig væk, når det lykkedes er det nemlig det hele værd
Så skal der laves surdej. En surdej giver en god smag til brød, og så holder den meget længe. Du skal selvfølgelig også tilsætte mere til din surdej, hver gang du bruger noget af den
Jeg vil også tilføje, at jeg har forsøgt at gøre surdejsbegrebet en anelse mere “spiseligt” med dette blogpost, fordi jeg selv synes, at det kan blive en næsten for besværlig proces, hvis ikke man kan tage nogle lette genveje hist og her
Selve idéen medsurdej er, at man har en potion stående, som man tager fra, når man skal bage. Som I måske har læst på Viva La Vanillas facebookside, er jeg lige nu igang med et nyt bageprojekt
Jeg har altid, da jeg var yngre, syntes at surdej, var noget underligt, besværligt noget, og jeg har ikke rigtigt været klar over, at det faktisk kan bruges til andet, end bare rugbrød, ikke før jeg begyndte at undersøge det rigtigt, her i vinter, hvor min far en dag, ud af det blå sagde "Hvornår skal du i gang med at bage rugbrød
Kom dejen i en slip let-form eller en form beklædt med bagepapir. Her er et glutenfrit grovbrød, som er nemt at lave og som holder sig fugtigt og friskt længe
som sagtens kan måle sig med et godt hjemmebagt rugbrød – takket være glutenfri surdej. Så snart dejen er levende (bobler og er syrlig), hældes den på et glas med låg
Surdejmed inspiration fra Meyers Bagebog. Det er efterhånden blevet en weekendtradition i det lille hjem, at jeg bager rustikke surdejsboller til morgenbordet
Her er en opskrift på lækkert grovbrødmed grahamsmel. pensle dejen med vand og drysse med birkes, solsikke kerner, sesamfrø, græskar kerner eller hvad du nu har lyst til
Læg brødet på en bageplade med bagepapir og lad det efterhæve ca. Birkes og sesamfrø kan udskiftes med andre frø/kerner eller lignende alt efter, hvad man har liggende i køkkenskabet
Kommentarer
Log ind eller Tilmeld dig for at skrive en kommentar.